Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020
współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu
Pomoc Najbardziej Potrzebującym
w ramach Podprogramu 2018
Miejsko – Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Wieruszowie w dniu 01.04.2019 r. w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 zorganizował jako działanie towarzyszące realizowane cyklicznie dla odbiorców pomocy żywnościowej „Warsztaty kulinarne”.
Było to trzecie spotkanie podczas którego uczestnicy warsztatów z produktów, które otrzymują w ramach pomocy żywnościowej, przygotowali różne potrawy, między innymi: pastę z makreli w oleju, łazanki, domowy majonez, bardzo dobry sos pomidorowy do gołąbków, makaronu, ryżu oraz humus z białej fasoli.
Warsztaty zostały przeprowadzone przez Polski Komitet Pomocy Społecznej w Sieradzu reprezentowany przez: Panią Irenę Bednarek Prezesa PKPS w Sieradzu oraz Panią Agnieszkę Kaczorowską i przy zaangażowaniu pracowników socjalnych MGOPS: Wiesławy Górki, Anny Jurek, Doroty Mikuś i Anety Kmiecik-Gwizdek.
Działania mają na celu włączenie społeczne odbiorców pomocy żywnościowej oraz zmniejszenie wykluczenia społecznego poprzez:
-
wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego ,
-
przedstawienie możliwości związanych z ekonomią kuchni domowej przy wykorzystaniu sezonowości,
-
przedstawienie propozycji dań niskobudżetowych, smacznych i zdrowych potraw z wykorzystaniem produktów z POPŻ.
Spotkanie zakończyło się degustacją wspólnie przygotowanych potraw i było świetną okazją do integracji.